GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Specifieke fobie

Heeft u een angst voor een bepaald voorwerp, dier of situatie? Gaat dit zo ver dat de gedachte eraan u al angstig maakt? Voelt u grote paniek wanneer u in aanraking komt met hetgeen waar u angstig voor bent? Dan kan het zijn dat u een specifieke fobie heeft.

Wat is een specifieke fobie?

U bent bang voor een voorwerp, een dier of een situatie, zoals bijvoorbeeld liften, kleine ruimtes, spinnen, naalden of bloed. Dit gaat zo ver dat de gedachte aan zoiets u al angstig kan maken. De angst is sterk en veroorzaakt soms grote paniek bij u in de vorm van trillen, zweten, hartkloppingen en extreem angstige gedachten.

Veel mensen hebben wel ergens een angst voor of een sterke angst gehad, bijvoorbeeld voor de tandarts, onweer of bepaalde dieren. Dit hoeft niet meteen een specifieke fobie te zijn. Het kenmerk van een specifieke fobie is de angst belemmerend wordt en zorgt voor flinke beperkingen in het dagelijks leven.

Diverse specifieke fobieën

Er zijn verschillende soorten specifieke fobieën. Deze zijn:

  • Fobie voor natuurverschijnselen, zoals storm, onweer, hoogte en water.
  • Dierfobie: angst voor dieren en insecten.
  • Bloed-, injectie- en letselfobie.
  • Situatiefobie: angst voor openbaar vervoer, tunnels en bruggen, liften, vliegen, autorijden of afgesloten ruimte (claustrofobie).
  • Fobie voor overgeven of angst de ontlasting niet te kunnen ophouden, angst zich te verslikken.

Hoe ontstaat een specifieke fobie?

De helft van de mensen met een specifieke fobie heeft meer dan één soort fobie. Soms is dit ontstaan door een beangstigende gebeurtenis, maar het kan ook geleidelijk ontstaan.

Wat betekent het voor u?

Uw leven kan flink ontregeld worden door een specifieke fobie. U kunt zo angstig zijn dat u de deur niet meer uitkomt. Of u probeert het wel, maar u voelt veel angst. Elke specifieke fobie is anders en zal ook andere gevolgen kunnen hebben.