GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Somber en futloos

Iedereen voelt zich wel eens somber of treurig. Zulke gevoelens kunnen opkomen na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbaar iemand of zomaar. Meestal trekt zo'n sombere bui vanzelf weg. Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden.

Nergens meer zin in

Als u depressief bent hebt u nergens meer zin in. Eigenlijk ervaart u, wat u vroeger leuk vond, niet meer als plezierig. U kunt weinig energie op brengen voor uw werk, de dagelijkse bezigheden en sociale contacten. En dat kan ervoor zorgen dat u zich terugtrekt; niet meer zichzelf kunt zijn. De concentratie kan afnemen en soms bent u prikkelbaar. Ook kunt u lichamelijke klachten hebben, zoals een verminderde of juist toegenomen eetlust en slaapproblemen. Ook uw seksuele gevoelens kunnen door een depressie verminderen. U beleeft veel minder plezier aan het leven dan voorheen. De kleur die het leven ooit had, is verloren gegaan.

Heeft uw leven geen kleur meer?

Sommige mensen lopen al jaren rond met neerslachtige gevoelens, anderen nog maar kort. Daarbij verschilt ook de ernst van de klachten. Sombere gevoelens zijn moeilijk te begrijpen: voor uzelf, maar ook voor anderen. Ze geven een gevoel van onmacht. Maar er is zeker iets te doen aan een depressie. Dankzij gesprekken met een hulpverlener, eventueel in combinatie met medicijnen, kunt u uw leven weer kleur geven.

Lees meer: