GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Over de documentaire

Het vroegere Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) op terrein Groot Lankum heeft in de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld voor psychiatrisch patiënten uit de rest van het land, voor Joodse onderduikers en voor de plaatselijke bevolking. Het PZ gold als een veilige haven voor de meest kwetsbare mensen die leden onder de bezetting van Hitler. GGZ Friesland wil dit stuk bijzondere historie vereeuwigen in een documentaire.

Het psychiatrisch ziekenhuis in Franeker is de voorloper van GGZ Friesland. Omdat de evacuatie vanuit Bennebroek zich 70 jaar geleden afspeelde, produceert GGZ Friesland een documentaire over de evacuatie en rol van het PZ in oorlogstijd. De documentaire bevat interviews, reconstructies van de gebeurtenissen en oude beelden. Het project komt tot stand in samenwerking met documentairemaker Gerard van der Veer van Wij van PS en zal rond Bevrijdingsdag dit jaar worden uitgezonden op Omrop Fryslan en Nederland 2.

Wij zoeken verhalen en voorwerpen uit de oorlogstijd

Woonde of werkte u tijdens de Tweede Wereldoorlog in Franeker. Kent u iemand de oorlog in Franeker heeft meegemaakt? Wij willen graag uw ervaringen meenemen in een documentaire over het Psychiatrisch Ziekenhuis te Franeker tijdens de oorlog. Met uw verhaal maken wij een stuk historie dat niet vergeten mag worden tastbaar. Ook mensen die kledingstukken of attributen willen uitlenen voor de opnames kunnen contact opnemen.

>>  Ik wil mijn verhaal over Franeker in de Tweede  
       Wereldoorlog delen
klik hier

 

>>  Ik heb voorwerpen uit de oorlog die voor de opnames

       gebruikt mogen worden klik hier

 

 Tuberculose-afdeling Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker 1940-1945