Nederlandse Zorgautoriteit enthousiast over EPA-pilot

Geplaatst op: 31-03-2022

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft enthousiast gereageerd op de?EPA-pilot van GGZ Friesland en enkele ketenpartners. Een delegatie van de NZa kwam op donderdag 24 maart op bezoek in Leeuwarden om meer te weten te komen over goede praktijkvoorbeelden van passende zorg. 

De EPA-pilot, gestart in maart 2020, is zo'n voorbeeld. Het is een geïntegreerde professionele samenwerking van onder meer GGZ Friesland, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De manier van samenwerken zorgt ervoor dat er sneller gehandeld wordt en dat patiënt daardoor minder tijd kwijt is aan bijvoorbeeld het wachten op formele indicaties voor WMO-zorg.

De NZa-delegatie ging over de pilot in gesprek met onder anderen?Ton Dhondt (Raad van Bestuur), enkele medewerkers van participerende teams, leden van de stuurgroep en de projectleiding. ,,We gaan deze aanpak meer toepassen in Friesland", aldus Ton. ,,In 2025 moet elke gemeente in Friesland een EPA-aanpak hanteren, waarbij meerdere varianten mogelijk zijn.”

Succesvolle casus? 
De medewerkers uit de teams van Sneek en Leeuwarden hielden in het gesprek met de NZa een krachtig pleidooi met meerdere succesvolle casussen als voorbeeld. Deze teams gaan bijvoorbeeld altijd samen de intake aan en creëren daarmee een sterke ‘voordeur’, waarbij mensen vanuit verschillende expertises aansluiten. De patiënt staat daardoor echt centraal. Het wordt hem of haar zo makkelijke mogelijk gemaakt, want hij of zij hoeft niet meer van behandelaar naar behandelaar en van intake naar intake.

Psychiater Frans van Gils: ,,In deze pilot was het cruciaal om te durven, de regels te veranderen en het gewoon te proberen. We moeten laagdrempelig beschikbaar zijn, zonder schotten en met korte lijnen naar elkaar.’’ 

Naast dat het werken aan de ‘voordeur’ verbetert, is het ook makkelijker handelen bij de ‘achterdeur’. ,,De behandelaren blijven betrokken. Ze denken minder snel: ‘onze taak is af’. Omdat er altijd al iemand vanuit het sociaal domein betrokken wordt bij de intake en het behandelplan, is doorverwijzing niet meer nodig”, aldus Marjolijne de Jong, psychiater van FACT+ in Sneek.

De aanwezige leden van de NZa-delegatie toonden zich?tijdens en na het bezoek enthousiast over initiatieven en samenwerking zoals de EPA-pilot. Ook lieten zij weten hier zeker nog op terug te komen. Wordt dus vervolgd.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?