GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Moeite met contact

Een praatje maken of een luisterend oor bieden aan iemand; het zijn voor veel mensen de normaalste zaak ter wereld. Of lachen om de grappige beeldspraak van een ander of begrijpen waar iemand het over heeft als hij zegt 'daar kraait geen haan naar'.

Moeilijk te begrijpen

Als iemand een beetje anders uit de ogen kijkt en hij eigenlijk heel verdrietig is, snapt niet iedereen deze subtiele hint. Voor iemand met autisme is dit al helemaal lastig. U maakt moeilijk contact met anderen, neemt woorden letterlijk en u kunt veel met hetzelfde bezig zijn. Voor mensen met autisme is de wereld om hen heen soms moeilijk te begrijpen. Maar u wordt zelf ook niet altijd begrepen. Waarom reageert u niet zoals ieder ander? Waarom bent u zo gefixeerd op dinosaurussen of deuren?

Een onzichtbare handicap

Als u zich herkent in bovengenoemde voorbeelden kan het zijn dat u autisme heeft. Er gaat dan bij u iets mis in de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt wordt bij u anders verwerkt. U heeft moeite om de details die u waarneemt te verwerken tot een samenhangend geheel.

Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. U heeft eigenlijk uw leven lang deskundige begeleiding nodig. Met meer begrip van de omgeving en de juiste begeleiding kunt u naar uw school of werk blijven gaan en relaties met anderen onderhouden.

Lees meer: