GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Moeilijk of hinderlijk gedrag

Geen enkel mens is gelijk. De een is erg druk van aard, de ander juist rustig. Sommigen onder ons hebben veel vertrouwen in de medemens, terwijl anderen juist zeer wantrouwend tegen alles en iedereen aankijken. Niet iedereen is even gemakkelijk in de omgang. Sommige mensen hebben persoonlijkheidstrekken die vooral voor de omgeving als 'vervelend' worden ervaren. Bent u bijvoorbeeld erg afhankelijk van anderen en claimt u uw partner nogal? Het is goed om te bedenken dat het hier niet om u als persoon gaat, maar om het moeilijke gedrag wat u heeft. Dit gedrag kan voor de omgeving erg vervelend zijn, maar voor u zelf ook. 

Van theatraal gedrag tot extreem verlegen

Moeilijk gedrag is er in soorten en maten. U kunt bijvoorbeeld impulsief, extreem verlegen of onvoorspelbaar gedrag hebben. Of u heeft last van extreme schommelingen in uw stemming en gedrag. U kunt uw emoties niet bedwingen, waardoor u zichzelf soms iets aandoet. Maar er zijn ook mensen die zeer ingenomen zijn met de eigen prestaties en weinig inlevingsvermogen en begrip voor de ander kunnen opbrengen. Allemaal gedrag wat voor de omgeving erg lastig kan zijn om mee om te gaan. Maar vaak voor u zelf dus ook. 

Gedrag dat fors afwijkt

Heeft u in uw jeugd veel nare dingen meemaakt? Bent u mishandeld, heeft u uw ouders jong verloren of had u te maken met erge ziektes? Als u in aanleg gunstige kwaliteiten heeft meegekregen, zoals doorzettingsvermogen en inschikkelijkheid, dan kunt u er wellicht sterker uitkomen. Maar vaak vormen zulke ervaringen een risico voor de ontwikkeling van een persoonlijkheidsstoornis. Er zijn veel verschillende persoonlijkheidsstoornissen, waaronder borderline of een dwangmatige of paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Alleen als gedrag fors afwijkt van de omgeving en dat tot problemen leidt, is er eventueel sprake van een persoonlijkheidsstoornis.

Lees meer: