HERSTEL, IEDEREEN IS VÓÓR! toch?

Door Charlotte Wunderink, lector maatschappelijke participatie van mensen met psychische beperkingen bij Hanzehogeschool Groningen en Kerah Ninah Lap, ervaringsdeskundige Herstelcentrum Friesland

In de column in ‘de Psychiater’ schrijft onze collega Paul David Meesters over de dreigende sleetsheid van het woord ‘Herstel’. Aandacht voor het individuele herstelproces werd in eerste instantie gevraagd door patiënten zelf. Hulpverleners en instellingen hebben het begrip dusdanig omarmd dat het risico bestaat dat het begrip verdwijnt in de gereedschapskist van de hulpverlener. Daarmee verliest Herstel zijn oorspronkelijke kracht waarmee patiënt en hulpverlener samen optrekken.

GGZ Friesland heeft een prachtig actieplan Herstel, maar wat gaan we er mee doen? Ook hier zijn geluiden dat het woord Herstel gaat irriteren, met name de aandacht die uitgaat naar iets dat oude wijn in nieuwe zakken zou zijn. Laten we tijdens deze workshop met elkaar in gesprek gaan over sleetsheid, oude wijn, actieplan en over de reis naar Herstel die we samen aan het maken zijn. Ga in gesprek met collega’s uit de organisatie en met leden van het actieplatform. We laten fragmenten zien uit een reportage die we binnen GGZ Friesland gemaakt hebben waarin we laten zien hoe verschillend het begrip Herstel geïnterpreteerd wordt.

< Terug

Direct hulp nodig?