Lammerts van Bueren Inspiratieprijs

Ook dit jaar reiken we tijdens het Eindejaarsevent de Lammerts van Bueren Inspiratieprijs uit aan een collega of team. De prijs is bedoeld voor collega’s en teams die afgelopen jaar écht het verschil hebben gemaakt. Mensen die buiten de gebaande paden durfden te gaan, die met creativiteit en lef hun werk deden, maar vooral mensen die inspireerden en motiveerden.

Medewerkers van GGZ Friesland konden een collega of team nomineren en dat hebben jullie massaal gedaan! De Raad van Bestuur heeft uit alle inzendingen zes nominaties gekozen. Na lang beraad zijn de onderstaande vier teams en twee (oud)collega’s gekozen als kanshebbers voor de Inspiratieprijs:

MHFA-team
De training Mental Health First Aid (MHFA) geeft handvatten om mensen in psychische nood te ondersteunen en stigma rondom deze problematiek weg te nemen. De trainingen zijn laagdrempelig en voor een breed publiek beschikbaar, zo trainen ze teams van de politie, ketenpartners in de hulpverlening, het team van de ‘psycholance’ Friesland, docenten, studenten en uiteraard betrokken burgers om op deze manier hun steentje bij te kunnen dragen aan die persoon die dat nodig heeft. De enthousiaste trainers zetten zich iedere keer voor de volle 100% in om zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te trainen zodat iedereen weet wat er moet gebeuren in geval van psychische nood. 

Rapid Responder
Op zeer enthousiaste wijze is het team dit voorjaar begonnen aan de pilot, waarbij een spv op aanvraag van de meldkamer een eerste triage doet en op pad gaat met “het busje”. Hierbij wordt een eerste triage ter plekke gedaan, kan er in de meeste gevallen gede-escaleerd worden en is een nadere beoordeling door het GGZ spoed team niet nodig. Veelal is er sprake van andere problematiek en kan de spv hierin een prachtige rol spelen. Het is een prachtig voorbeeld van ketenzorg zoals deze bedoeld is, door samenwerking van politie, GGD, ambulance en GGZ. De pilot is zeer goed van de grond gekomen, mede door de inzet van het team van spoed.

ACT-team
Dit team is begin dit jaar als pilot gestart vanuit drie organisaties (GGZ Friesland, VNN en Zienn). Zij zijn er voor de dak- en thuislozen die vaak alle zorg mijden. Door letterlijk alle dagen op straat op of de dagopvang en nachtopvang aanwezig te zijn komen zij in contact met deze mensen. Deze mensen passen vaak niet in de hokjes die de maatschappij heeft gecreëerd en lopen daardoor ook vast. Met lef en een proactieve houding gaat het ACT team dit juist aan. Zij denken en werken buiten de gebaande paden en gaan verder waar de protocollen normaliter zorgen dat de hulp stopt. Met deze werkwijze lukt het ACT team om echt een vertrouwensrelatie op te bouwen met deze moeilijk te bereiken doelgroep en ze in beweging te krijgen. Zo zijn er mensen die jaren op straat of in de nachtopvang sliepen nu geplaats in een pension of een woning.

Kinnik Jongerenteam Friesland
Een bevlogen en betrokken team dat zich als ‘nieuweling’ enorm inzet voor onze organisatie. Ze worden gezien, zetten stevig in op preventie en worden vanuit heel Friesland vaak gevraagd als partner om complexe casussen op te pakken. Het team richt zich op kinderen en jongeren waarover signalen komen dat ze op school of thuis zijn vastgelopen of mogelijk gaan vastlopen. Door korte lijnen met het netwerk kunnen ze snel hulp bieden. Het netwerk bestaat uit onder andere huisartsen, scholen en gebiedsteams. De kracht van het team zit in de korte lijnen die zij hebben met de cliënt en zijn/haar omgeving en met elkaar als team. 

Thea Gerritsen, Panorama Inside-Out
Thea heeft zich jarenlang ingezet voor onze patiënten en teams. Het project Inside-out heeft diepe indruk gemaakt op velen. Haar betrokkenheid, warmte en liefde voor haar vak en de oprechte interesse voor de mens en diens welzijn heeft velen gesteund.

Bauke Bootsma, Kinnik kliniek
Bauke doet zijn werk altijd met een tomeloze energie en staat klaar voor de jongeren voor zowel de kliniek als VIVIO. Bauke zit de hele dag alleen met de jongeren, hoe ze er ook bij zitten, in een activiteitenhokje waarin er niet veel steun is. Het is benoemenswaardig hoe Bauke met de jongeren omgaat en hij, via de NVR methode, altijd de veiligheid waarborgt. Tevens doet Bauke altijd de boodschappen met de jongeren en probeert hij altijd de jongeren ook iets te leren qua lifestyle, zo gaat hij elke vrijdag naar de markt met de jongeren. Er is nog nooit een jongere geweest die het niet kan vinden met Bauke en dit laat zijn open en vriendelijke karakter heel mooi zien. Bauke maakt geen onderscheid tussen jongeren, iedereen is welkom en Bauke ziet de jongeren (de persoon) in plaats van de ziekte als eerste. Dit alles ondanks al meer dan 20 jaar ervaring.

Meer weten?

Direct hulp nodig?