GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Medewerkers GGZ Friesland verzorgen lezing bij tentoonstelling Gestichtstekeningen van Klaas Koopmans

7 februari 2013

Stichting ‘Kunst en Religie in Skarsterlân' organiseert in februari en maart de tentoonstelling ‘Gestichtstekeningen' in de Hobbe van Baerdt Tjerke te Joure. In de tentoonstelling staat het werk van Klaas Koopmans centraal. Verschillende sprekers verzorgen in deze periode lezingen over zijn bijzondere werk, waaronder Sybolt Okke de Vries (psychiater bij GGZ Friesland) en Ronald Boonstra (GZ psycholoog in opleiding bij GGZ Friesland).

Klaas Koopmans (1920 - 2006) was een markante persoonlijkheid en huisschilder van beroep. Daarnaast was hij een zeer talentvolle schilder van Friese landschappen en portretten. Door zijn manisch-depressieve periodes werd hij een aantal keren opgenomen in een psychiatrische inrichting.

In de periodes dat hij werd opgenomen maakte hij tekeningen van zijn medepatiënten. Deze tekeningen, bekend als de ‘Gestichtstekeningen', staan in het teken van de kracht van kwetsbaarheid. Tijdens de tentoonstelling wordt een selectie van enkele tientallen tekeningen getoond.

Op donderdag 21 maart verzorgen Sybolt Okke de Vries en Ronald Boonstra van GGZ Friesland een lezing bij de tentoonstelling. Ze bespreken tijdens deze lezing het werk van Klaas Koopmans. Dit doen zij vanuit hun eigen expertise op gebied van stemmingsstoornissen. Hierbij leggen ze een verband tussen de tekeningen van Klaas Koopmans en zijn psychische aandoening.

De tentoonstelling vind plaats in Hobbe van Baerdt Tjerke (Midstraat 69, Joure) en is geopend van 8 februari tot en met 30 maart 2013. De tentoonstelling is woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur. De lezing van Sybolt Okke de Vries en Ronald Boonstra is te bezoeken op donderdag 21 maart om 20.00 uur. Entree is gratis voor zowel de bezichtiging als de lezingen.