Innovatieve projecten

Smart Alert

Smart Alert is een app die is ontwikkeld door medewerkers van GGZ Friesland De app heeft als doel om mensen die een manische en/of depressieve periode hebben gehad inzicht in gedrag te geven en gedragsveranderingen in het voorstadium van de manische of depressieve periode te signaleren. Smart Alert geeft je informatie over de gedragsverandering die mogelijk leidt tot een depressie of manie. Dit analyseert de app door de volgende factoren te monitoren: 

  • de afstanden die je aflegt;  
  • jouw hoeveelheid stappen;  
  • jouw social mediagedrag; 
  • je belgedrag; 
  • jouw slaapactiviteit; 
  • je gemoedstoestand via een lifechart.   

Wanneer er grote verschillen te zien zijn in deze factoren, dan krijg je een melding van Smart Alert. Deze melding helpt je inzicht te geven in je gedrag. Indien het gedrag lijkt op een manische of depressieve periode, krijg je ook een melding. Heb jij wel eens last van een depressieve periode of ben je gewoon benieuwd naar hoe dit allemaal in zijn werk gaat, neem dan een kijkje op de website van Smart Alert.

Virtual reality

De afdeling Innovatie van GGZ Friesland is continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Virtuael reality is een manier waarop we de zorg naar een hoger niveau kunnen tillen. Met behulp van een speciale bril wordt de drager van de bril ondergedompeld in een virtuele wereld. Dit kan een wereld zijn op basis van computeranimaties, maar ook in een 360º video. De meest bekende en meest onderzochte VR-therapie is VRET: Virtual Reality Exposure Therapie. Dit is de VR-variant van reguliere exposure therapie. Hiermee wordt de patiënt met behulp van een virtuele wereld blootgesteld aan zijn/haar angst. Naast exposure wordt virtual reality ook ingezet voor ontspanning (relaxatie) met bijvoorbeeld VR-mindfulness voor mensen met een depressie of burn-out. VR-therapie is in de spreekkamer toe te passen, maar is ook uitermate geschikt als laagdrempelige behandelmethode bij de patiënt thuis. Patiënten kunnen overal en wanneer ze willen gebruikmaken van de app met hun mobiele telefoon. 

Vider

Vider is een vorm van een VR-behandelmethode voor mensen met een psychische stoornis. Hiermee kunnen wij mensen die hun leven laten leiden door die stoornis alles van de wereld laten zien. In het platform kun je als behandelaar kiezen uit verschillende VR-behandelingen die de patiënt heel makkelijk zelf thuis kan doen. Het is ook mogelijk om deze behandelingen te doen in de spreekkamer. Wil je meer weten over Vider? Neem dan hier een kijkje. 

eHealth

GGZ Friesland focust zich op het inzetten van eHealth. eHealth is het online aanbieden van zorgmodules. Binnen GGZ Friesland bieden we eHealth aan via onze Digitale Poli. De inzet van eHealth kan een toevoeging zijn op de reguliere behandeling, maar in sommige gevallen kunnen de zelfhulpmodules er ook voor zorgen dat het voor een patiënt niet meer nodig is om naar de poli te komen. Een patiënt kan de behandeling volgen wanneer het hem/haar uitkomt. Met de Digitale Poli willen we de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker maken en mensen helpen die nog geen gebruik maken van onze zorg, terwijl ze dat wel nodig hebben. 

GGZ College

Naast alle ggz-instellingen zijn er nog tientallen instanties die nauw verbonden zijn aan de geestelijke gezondheidszorg. Denk hierbij aan politie, gemeentes en ziekenhuizen, maar ook aan verslavingszorg, daklozenopvang en scholen. Iedere instantie is op een andere manier betrokken bij de patiënten van ggz-instellingen. Als kennisinstituut vergroten wij door middel van het GGZ College de kennis over de psychiatrie bij deze doelgroep.

Dit doen we door een interactief tafelgesprek te organiseren met interessante sprekers, prikkelende stellingen en prachtige verhalen. Ieder GGZ College heeft een ander thema en kan zowel online als in de zaal bekeken worden. Voor ieder GGZ College wordt accreditatie aangevraagd bij verschillende beroepsverenigingen. Elke paar maanden organiseren we een college die niet alleen informatief is voor de buitenstaander, maar ook accreditatiepunten kan opleveren voor onze psychologen en psychiaters. Op de website van het GGZ College wordt men op de hoogte gehouden van het volgende college én kun je het vorige college in alle rust terugkijken. 

Meer weten?

Direct hulp nodig?