Projecten

Virtual Reality

We zijn bezig met verschillende Virtual Reality (VR) toepassingen. Voor onze patiënten wordt er gewerkt aan een Sociale Interactie-module. Deze is ontwikkeld als anti-agressie training, maar kan breder ingezet worden. Denk hierbij vooral aan een rollenspel met een patiënt. Er zijn verschillende ‘kamers’ gemaakt waar de patiënt zich in kan bevinden. Er is op dit moment een kantoorsetting en een koffiehuis, maar er worden nog meer ‘kamers’ ontwikkeld. 

360 graden video’s; Naast VR wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor het inzetten van 360 graden video’s. Een 360 graden video is een video waarbij kijkers het beeld kunnen selecteren en geheel 360° rond kunnen draaien, waardoor zij het beeld vanuit alle mogelijke hoeken kunnen bekijken. Dit verhoogt dus de interactie met de kijker: de kijker kan zelf bepalen vanuit welke hoek hij of zij wil kijken.  

Hiervoor zijn wij in gesprek met een aantal partijen die ons brillen en een platform kunnen leveren om dit organisatiebreed te kunnen uitrollen. Op dit moment testen wij 360 graden ontspanningsvideo's bij Van Andel om de ouderen te laten ontspannen tijdens en voor de behandeling. 

eHealth 

Binnen GGZ Friesland wordt er al jaren gewerkt met eHealth, maar toch blijft het nog altijd een innovatie. Dit is zo, omdat eHealth continu in ontwikkeling blijft en wij altijd bezig zijn om mee te gaan met die ontwikkelingen.  

Binnen GGZ Friesland bieden wij eHealth binnen verschillende vormen, maar de vorm die hierbij bedoeld wordt zijn de eHealth modules van Minddistrict, het cliëntportaal en beeldbellen.  

Veerkracht

Wat is veerkracht precies? De betekenis van veerkracht is letterlijk ‘het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag’. Dit kan van alles zijn: van afvallen tot het vinden van ontspanning. Het is belangrijk om zowel geestelijk als lichamelijk goed in je vel te zitten en daar willen wij je graag mee helpen. Ook als je wel goed in je vel zit, kun je gebruik maken van de interventies. Veerkracht is er ook voor iedereen die zich wil ontwikkelen, bijvoorbeeld in zijn of haar persoonlijke loopbaan. Meer informatie over het project ‘Veerkracht’ vind je hier. 

Psycho-educatie

We zijn samen met ervaringsdeskundigen bezig met het ontwikkelen van een virtuele psychose ervaring, om het onduidelijke beeld wat familie en vrienden hebben van een psychose te verduidelijken en begrip te creëren als iemand last heeft van psychoses.  

Daarnaast willen wij dit middel inzetten voor ons scholingsaanbod zodat dit beeld ook getoond kan worden tijdens de opleiding. 

Serious games

Serious Gaming is een nieuwe manier om op een snelle effectieve wijze iets nieuws te leren of jezelf op een bepaald vlak verder te ontwikkelen. Een serious game is voor de meeste mensen gewoon leuk om te doen. En dat element van plezier is bedoeld om ervoor te zorgen dat de ervaring meer effect heeft dan een traditionele oefening tijdens bijvoorbeeld een training. De doelen van een serious game spelen een belangrijke rol, maar zijn voorafgaand niet altijd expliciet benoemd. De reden hiervan is dat de spelers hierdoor veel beter om kunnen gaan met het spel. Hierdoor wordt de ervaring van een serious game veel intensiever.  

Deze manier van kennis overbrengen is vaak onbewust voor de gebruiker en sluit het beste aan bij de jongere doelgroep. GGZ Friesland is bezig met het ontwikkelen van een bias modification serious game voor Kinnik. 

eHELD

Elke maand reikt Ton Dhondt namens de Raad van Bestuur de award uit aan een van onze zorgprofessionals die eHealth toepast in zijn of haar werk. De prijs is een beloning voor het goede werk en met deze prijs willen we het personeel stimuleren om eHealth te blijven inzetten. Deze prijs is ontwikkeld door de afdeling Innovatie voor alle medewerkers van GGZ Friesland om ze mee te laten denken om de zorg te verbeteren én de mensen die een goed idee aanleveren een podium te kunnen geven.  

Daarnaast is de prijs door onze eigen mensen ontworpen en wordt zelfs op onze eigen afdeling geprint met een 3D-printer! 

Livinglab

Het project Living Lab betreft een samenwerkingsverband tussen GGZ Friesland, Reinier van Arkel, Technische Universiteit Eindhoven en AAG. Het doel van het project is om hulpmiddelen te ontwikkelen die patiënten, medewerkers en naastbetrokkenen kunnen helpen om escalaties vroegtijdig te herkennen zodat deze preventief kunnen worden afgezwakt. Dit zowel in de thuissituatie als binnen de High & Intensive Care (HIC) kliniek. De patiënt staat hierbij als persoon centraal.   

Congressen

Elk jaar staan wij als GGZ Friesland op verschillende congressen om bijvoorbeeld psychologen en psychiaters over te halen om bij GGZ Friesland te komen werken. Daarom staan wij bij VGCt en NVvP met een leuke beursstand om de aandacht te trekken van deze mogelijk nieuwe medewerkers. Hiervoor ontwikkelen wij mooie innovatieve middelen om te laten zien dat GGZ Friesland met de tijd meegaat en vooral een koploper wil zijn met het inzetten van innovatieve middelen. 

Meer weten?

Direct hulp nodig?