Voor familie en naasten

De laatste tijd krijgen we veel vragen van familie en naasten over de gang van zaken omtrent het coronavirus. Wij snappen de zorgen, het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Deze situatie is vervelend voor alle betrokkenen, zowel de patiënten als de zorgmedewerker én de familie.  

Wij doen er alles aan om de zorg voor onze patiënten zo goed mogelijk door te laten gaan. Onze bestuurder Ton Dhondt vertelde aan Omrop Fryslân: ‘We proberen op allerlei manieren bereikbaar te zijn voor onze patiënten. Als het echt nodig is, dan zien we hen nog steeds face-to-face. Maar als het kan, dan doen we het op een andere manier: telefonisch, beeldbellen of via eHealth-mogelijkheden. Tot op heden gaat dit prima, via deze wegen kunnen we contact blijven houden met elkaar en lopen we zo min mogelijk risico.’ 

Onze medewerkers zijn op de locaties die nog open zijn en in de klinieken extra alert op klachten bij zowel collega’s als patiënten. Mensen die klachten hebben gaan naar huis en in de klinieken worden patiënten met klachten extra goed in de gaten gehouden. We houden ons in alle gevallen aan de richtlijnen van het RIVM.  

Daarnaast zijn we voorbereid op situaties waarbij patiënten eventueel besmet raken met het coronavirus. Er is ruimte voor tien patiënten die besmet zijn met het coronavirus in een speciaal ingericht deel van onze kliniek in Heerenveen. Ook zijn de Flinter en de Riepel beschikbaar gesteld. Op de Flinter kunnen 7 mensen op de CCA geplaatst worden en de inzet op de Riepel is nog onder voorbehoud. 'Het is eigenlijk zo dat de mensen die hier komen, als ze geen psychiatrische problemen zouden hebben, dat ze dan thuis zouden kunnen uitzieken. Het zijn mensen met milde tot matige klachten', zegt psychiater Paul David Meesters in het interview met Omrop Fryslân.  

Toch is deze afdeling nodig. 'Als het over corona gaat, dan gaat het meestal over dat iemand zelf in afzondering blijft. Je kan je voorstellen dat als iemand het moeilijk heeft, dat isolatie dan vaak niet vol te houden is. Het voordeel van deze afdeling is dat omdat ze allemaal besmet zijn, ze allemaal met elkaar op de afdeling kunnen', zegt Meesters. 

Wanneer de afdeling in gebruik genomen wordt is nog afwachten. 'Op dit moment zijn we gelukkig nog leeg en we hopen dat dat ook zo blijft. Alles is klaar voor iets waarvan we hopen dat het niet nodig zal zijn', aldus Meesters. 

Lees het interview met Ton Dhondt hier terug.
Lees het interview met Paul David Meesters hier terug.

Mantelzorgers hebben recht op beschermingsmiddelen

Chirurgische mondmaskers, handschoenen, bril, schort en een fles desinfectans zijn gratis beschikbaar voor mantelzorgers die intensief zorgen voor hun naaste met (het vermoeden van) corona. Dit is bij huisarts, GGD en apotheek vaak niet bekend en daardoor krijgen veel mantelzorgers de beschermingsmiddelen niet.

In mei maakte de overheid bekend dat mantelzorgers recht hebben op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

Als dit voor jou of iemand in jouw omgeving geldt, dan kun je dus zelf je eigen gratis beschermingsmiddelen krijgen via de overheid. Meer informatie over hoe je dit kan doen vind je hier

Familie-ervaringsdeskundigen

De familie-ervaringsdeskundigen van MindUp en de HIC willen graag hun steentje bijdragen in deze tijden van crisis en bieden daarom hun luisterend oor aan alle diensten binnen GGZ Friesland. Dit doen zij in de vorm van mail- en telefonisch contact. Berber Franchi en Sietske van der Weg zijn de twee deskundigen die zich vanaf heden aanbieden aan iedereen die wel een extra luisterend oor kan gebruiken. Juist nu veel naastbetrokkenen afstand moeten houden door het coronavirus, kunnen zij zich voorstellen dat familie en naastbetrokkenen behoefte hebben aan iemand die naar hen luistert. Ze zijn bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 10.00 en 16.00 uur. Meer informatie is hier te vinden.

Meer weten?

Direct hulp nodig?