GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Gewichtige zaken


Gewichtige zaken was het derde thema van de Publieksacademie. Deze editie stond in het teken van eetstoornissen. De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia, boulimia nervosa en binge eating disorder (eetbuistoornis). Een eetstoornis kan alle tijd en aandacht van iemand opslokken. Gevoelens van depressiviteit en eenzaamheid zijn het gevolg. Ook voelen mensen met een eetstoornis zich vaak machteloos, onbegrepen en soms ook waardeloos.

Nynke is 23 jaar en kampt sinds haar puberteit met een negatief zelfbeeld. ‘Hoe magerder ik ben, hoe mooier ik mezelf voel. De honger die ik ervaar na een dag niet eten, voelt als een overwinning.’ Nynke heeft Anorexia Nervosa en ze is doodsbang om dik te worden. Ze vermijdt feestjes en andere gelegenheden waar eten wordt aangeboden. Ze is bang dat als ze steeds weer eten blijft weigeren, dat mensen doorhebben dat er iets aan de hand is of haar raar vinden.

De situatie van Nynke is niet uniek. Vaak gaat een eetstoornis onopgemerkt voorbij aan de omgeving. Dit komt doordat veel mensen met een eetstoornis dit verborgen willen houden voor de buitenwereld. Ze gaan vaak vrienden en familie uit de weg, uit angst dat die zich bemoeien met hun eetgedrag.

Tijdens de Publieksacademie vertelde ervaringsdeskundige Paul Scheper zijn persoonlijke verhaal over de eetstoornis binge eating disorder (eetbuistoornis). Programmaspecialist en GZ-psycholoog Klaasje van Sluis ging in op de oorzaken en gevolgen van verschillende eetstoornissen. Sociotherapeut Kim Dekker ging dieper in op mechanismes achter eetstoornissen en hoe dit door groepstherapie kan veranderen.


In de media

- Aankondiging Gewichtige zaken
- Artikel Eenzame eetbuien


<< Terug