GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Gevolgen

De extreme wisselingen in de stemming van uw patiënt kunnen zorgen voor een flinke verstoring van het functioneren thuis of op zijn werk. Tijdens een manie wordt hij vaak niet begrepen door anderen, omdat hij op dat moment heel ander gedrag laat zien dan men van hem gewend is. Hij geeft bijvoorbeeld ineens heel veel geld uit of hij is zo druk dat de patiënt niet meer kan ophouden met praten.

Tijdens de depressie trekt de patiënt zich juist weer terug en gaat hij liever niet de deur uit om dingen te ondernemen. Hierdoor kunnen relaties schade oplopen en ook werk en studie kunnen eronder lijden. Een depressie kan ook uitmonden in lichamelijke klachten, zoals een verminderde of juist toegenomen eetlust, slaapproblemen en weinig energie.

De stoornis gaat helaas niet vanzelf over, maar met de juiste medicijnen en gespecialiseerde coaching kan de patiënt ervoor zorgen dat de stemming weer stabiel wordt en helpen nieuwe periodes te voorkomen. Het is belangrijk dat de patiënt de directe omgeving betrekt, bijvoorbeeld de partner.