GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Gevolgen

De extreme wisselingen in uw stemming kunnen zorgen voor een flinke verstoring van uw functioneren thuis of op uw werk. Tijdens een manie wordt u vaak niet begrepen door anderen, omdat u op dat moment heel ander gedrag laat zien dan men van u gewend is. U geeft bijvoorbeeld ineens heel veel geld uit of u bent zo druk dat u niet meer kunt ophouden met praten.

Tijdens de depressie trekt u zich juist weer terug en gaat u liever niet de deur uit om dingen te ondernemen. Hierdoor kunnen relaties schade oplopen en ook werk en studie kunnen eronder lijden. Een depressie kan ook uitmonden in lichamelijke klachten, zoals een verminderde of juist toegenomen eetlust, slaapproblemen en weinig energie.

De stoornis gaat helaas niet vanzelf over, maar met de juiste medicijnen en gespecialiseerde coaching kunt u ervoor zorgen dat uw stemming weer stabiel wordt en helpen nieuwe periodes te voorkomen. Betrek uw directe omgeving, bijvoorbeeld uw partner, bij de behandeling door bijvoorbeeld af en toe samen naar uw behandelaar te gaan (zie ook Familie en andere betrokkenen).