GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Ervaringsverhalen traumagerelateerde stoornis

‘Marieke kreeg mijn klappen', Marloes, 38 jaar:
‘Aan mijn jeugd heb ik nare herinneringen. Als kind werd ik mishandeld door mijn vader. Ik deed alsof mijn denkbeeldige vriendinnetje Marieke de klappen kreeg, dat mijn vader naar haar schreeuwde.

In mijn dagelijks leven werk ik in een supermarkt. Soms staat er een klant te schreeuwen in de winkel; een man met net zo'n snor als mijn vader had. Van een collega's hoor ik dat mijn stemming op zo'n moment helemaal omslaat. Marieke neemt mijn lichaam over.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij GGZ Friesland. Daar werd duidelijk dat ik een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis had. Tijdens de behandeling heb ik mijn traumatische ervaringen kunnen verwerken mijn verschillende persoonlijkheden.'


‘Ik was doodsbang voor mijn vader',
André, 31 jaar:
‘Mijn jeugd was een ware verschrikking. De reden: mijn vader. Hij was aan de drank en drugs. Zijn gedrag was onvoorspelbaar. In een goede bui kon hij tijden rustig op de bank zitten, maar dat kon plotseling omslaan in woedeaanvallen.

Mijn zusje en ik moesten het vaak ontgelden. Geschreeuw, bierflesjes die door de kamer vlogen, fysiek geweld. Ik was doodsbang voor hem.

Toen ik op mezelf woonde was ik angstig en somber. Regelmatig was het alsof ik terug was in die verschrikkelijke huiskamer. Gelukkig heb ik hulp gevonden bij GGZ Friesland. Vergeten doe ik mijn traumatische ervaringen natuurlijk nooit, maar dankzij de behandeling kan ik wel weer een normaal leven leiden.'

Hoofdpagina Traumagerelateerde stoornis