GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Ervaringsverhalen

Het is fijn van anderen te horen hoe zij het hebben ervaren om een familielid te hebben met een psychische aandoening. Het gevoel er niet alleen voor te staan en herkenning bij anderen te vinden, kan helpen bij de verwerking.

Ervaringsverhaal angststoornis

 

Mijn vriendin heeft smetvrees en staat uren onder de douche!

Ineke heeft last van een dwangstoornis. Uit angst voor viezigheid en besmetting, wast ze steeds opnieuw haar handen en kan ze uren onder de douche staan.Het bepaalt haar dagindeling en ze is erg gespannen als ze geen gelegenheid heeft om zo uitgebreid te douchen. Hoewel ze er al jaren onder lijdt is ze het gewoon gaan vinden . Haar vriend Erik ziet hoe ze er onder lijdt heeft er dan ook al vaak met haar over gesproken. Hij doet alles om Ineke zo ver te krijgen hulp te zoeken.
‘Ineke staat uren onder de douche en dan bedoel ik echt letterlijk uren. Handen wassen betekent bij haar dat ze ook een deel van haar armen bij iedere wasbeurt meeneemt. Ze gebruikt heel veel zeep, zeker een paar flesjes per week. Het ergste is dat het haar heel veel tijd kost. Als ze even iets gedaan heeft, moet ze weer haar handen wassen. Zodra ze haar handen wast of onder de douche staat, vergeet ze alles om haar heen. Haar huid is helemaal uitgedroogd.
Mijn vriendin heeft dus een obsessie voor zeep en water. Het gaat de hele dag door: opstaan, naar de wc, handen wassen, douchen, aankleden, handen wassen, eten, handen wassen en zo kan ik wel doorgaan. 's Avonds wast ze ook nog eens uitgebreid haar voeten. Ik hoop dat het me lukt haar zover te krijgen dat ze naar de huisarts gaat. Ik heb van hem gehoord dat haar stoornis goed te behandelen is met gesprekken, oefeningen en medicijnen. Maar het is moeilijk. Als ik met haar praat, zegt ze vaak niets terug. Het is alsof ik tegen een muur praat.'

 

Ervaringsverhaal borderline

 

Voor Anne was het alles of niets

Toen Tom voor het eerst oog in oog stond met Anne had hij geen idee van het turbulente leven dat ze achter de rug had. Pas later kwamen de verhalen. Over de ruzies, de relaties die keer op keer mislukten, de afgebroken opleidingen en de experimenten met alcohol en drugs. Anne heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis. Vorig jaar zijn Tom en Anne getrouwd.

‘Natuurlijk had ik weg kunnen lopen, maar zo ben ik niet. Ook toen het slecht ging, ben ik bij haar gebleven. Nu gelooft ze weer in een betere toekomst. In haar jeugd ging het al mis. Thuis was het altijd ruzie en ze experimenteerde met alcohol en drugs. Haar impulsieve levensstijl zette ze ook daarna voort. Voor Anne was het alles of niets. Ze versleet het ene vriendje na het andere. Het waren korte stormachtige relaties die ze zonder voorbehoud begon. Een paar maanden later was het allemaal niets en zette ze de jongen weer aan de kant. Ook begon ze zichzelf te snijden. Het evenwicht was zoek. Vaak voelde ze zich zo ellendig dat ze dood wilde. Ze heeft een einde aan haar leven proberen te maken. Gelukkig is dat niet gelukt. Misschien bedoelde ze het ook meer als een signaal voor haar omgeving.

Nu is Anne rustiger, hoewel ze af en toe nog terugvalt. Ze neemt medicijnen en praat geregeld met haar vaste behandelaar. Ik ben blij dat ik haar kan helpen, want het is een prachtmeid!'