GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Ervaringsverhaal psychose

Freek: Mijn vader dacht dat hij werd achtervolgd
Op een avond kreeg Freek  telefoon van zijn vader. Het was een paar weken na het overlijden van zijn moeder. Zijn zeventigjarige vader kwam niet goed uit zijn woorden, klonk verward en vertelde zijn zoon dat hij al een tijdje achtervolgd werd. 'Door wie?' wilde Freek van zijn vader weten. ‘Door mensen die kwaad willen,' luidde het antwoord van zijn vader. Hij wist zeker dat er een complot tegen hem gesmeed werd. Er zat niets anders op dan te vluchten, net zoals hij in de oorlog had gedaan.

Eerst dacht ik nog dat zijn verhaal waar was. Wist ik veel, je hoort zoveel rare dingen tegenwoordig. Maar toen ik doorvroeg merkte ik al snel dat er iets anders aan de hand moest zijn. De buurman zou in het complot zitten en de eigenaar van de supermarkt bij mijn vader op de hoek ook. Bovendien hoorde mijn vader mensen fluisteren in de kamer waar we zaten, terwijl ik er toch echt niemand was behalve wij tweeën. Hij beweerde zelf dat de dood van mijn moeder ook niet toevallig kon zijn. Mijn vader praatte aan een stuk door. Ik kon er geen touw aan vastknopen.

Ik heb meteen contact gezocht met zijn huisarts. Ook omdat ik me geen raad wist. Hoe moest ik op mijn vader reageren? De huisarts had het meteen al over een psychose en zei dat ik de verhalen van mijn vader niet als onzin moest afdoen. Er volgden veel gesprekken, eerst met de huisarts en later ook met een psychiater. Die gesprekken waren nodig om de oorzaken van de psychose van mijn vader te achterhalen. Hij kreeg ook medicijnen voorgeschreven. Na een tijdje werd hij kalmer en sprak hij niet meer over zijn achtervolgers.'

Hoofdpagina psychotische stoornis