GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Documentairemakers zoeken mensen die de oorlog in Franeker meemaakten

20 februari 2013

Het vroegere Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) op terrein Groot Lankum heeft in de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld voor psychiatrisch patiënten uit de rest van het land, voor Joodse onderduikers en voor de plaatselijke bevolking. Het PZ gold als een veilige haven voor de meest kwetsbare mensen die leden onder de bezetting van Hitler. Om dit stuk historie te kunnen vereeuwigen in een documentaire zoekt GGZ Friesland mensen die Franeker tijdens de oorlog hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen.

Het is februari 1943. Vierhonderd patiënten van het gesticht Vogelenzang in Bennebroek zitten in een stoomtrein. Ze zijn door de Duitsers verbannen uit de Psychiatrische Inrichting waar zij werden opgevangen. De bestemming van de trein is Franeker, om daar opgevangen te worden in het PZ. In 1945 herhaalt zich deze geschiedenis als patiënten uit Dennenoord in Zuidlaren onder erbarmelijke omstandigheden in lakens gewikkeld per trein naar het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker worden vervoerd.

Het PZ was in de oorlog een overvol gebouw dat al onderdak bood aan gevluchte patiënten uit het land, Joodse onderduikers en hongerkinderen. De medewerkers en patiënten bereidden daarbij in de gaarkeuken voedsel om de honger te stillen van de inwoners van Franeker.

Voor de documentaire worden mensen gezocht die verhalen kunnen vertellen over het PZ in de Tweede Wereldoorlog, als verpleegkundige, patiënt, onderduiker, evacué, of als inwoner van Franeker.  Ook mensen die ervaringen van naasten willen navertellen of historici met kennis van Franeker tijdens de oorlog kunnen een grote bijdrage leveren. Verder wordt er gezocht naar foto's, kledingstukken en andere attributen uit de oorlogstijd om te lenen voor tijdens de opnames.

Het psychiatrisch ziekenhuis in Franeker is de voorloper van GGZ Friesland. Omdat de evacuatie vanuit Bennebroek zich 70 jaar geleden afspeelde, produceert GGZ Friesland een documentaire over de evacuatie en rol van het PZ in oorlogstijd. De documentaire bevat interviews, reconstructies van de gebeurtenissen en oude beelden. Het project komt tot stand in samenwerking met documentairemaker Gerard van der Veer van Wij van PS en zal rond Bevrijdingsdag dit jaar worden uitgezonden op Omrop Fryslan en Nederland 2.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met de afdeling Marketing en Communicatie van GGZ Friesland. Ook mensen die kledingstukken of attributen willen uitlenen voor de opnames kunnen contact opnemen. Belangstellenden nemen contact op via e-mailadres pr@ggzfriesland.nl of telefonisch met Louwra Weisfelt, manager Marketing en Communicatie, via 058 2848715. Ze kunnen ook een brief sturen naar het onderstaande adres:

GGZ Friesland
t.a.v. Afdeling Marketing en Communicatie
Antwoordnummer 6271
8900 VC Leeuwarden

 

>> Ga naar de speciale Documentaire pagina