GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Beschermd wonen

Wonen in een woning in de wijk

Zelfstandig wonen kan voor sommige mensen lastig zijn. Mensen kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om hun dag in te delen of zorgen niet goed voor zichzelf. Als het zelfstandig wonen door een psychisch of psychiatrisch probleem niet goed gaat, kan ondersteuning nodig zijn. In een woning krijgen cliënten woonbegeleiding op maat. Hier wonen cliënten zo zelfstandig mogelijk, waarbij er altijd begeleiding in de buurt is. Deze woningen bieden we in meerdere gemeenten in Friesland. Ze liggen vaak in een gewone woonwijk, in de buurt van winkels en openbaar vervoer.

De ene cliënt vindt het prettig om in een groep te wonen en samen met anderen woonvaardigheden te leren. De ander kiest er bijvoorbeeld voor om wél samen met anderen te eten, maar verder zo zelfstandig mogelijk te wonen. Allerlei varianten zijn mogelijk.

Wonen in een groep

Wonen in een groep betekent dat een bewoner samen met anderen een huis deelt. Er is een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, douche en toilet. Voor het bespreken van praktische zaken is er een huiskameroverleg. Belangrijk is vooral het met elkaar werken aan een goede woonsfeer. De maaltijden worden bij voorkeur gezamenlijk gebruikt. Hiervoor hebben de bewoners de beschikking/ verantwoordelijkheid over een gezamenlijk voedingsbudget.

Wonen in een appartement

Wonen in een appartement betekent dat de bewoner zo zelfstandig mogelijk functioneert en zelf verantwoordelijk is voor het huishouden en onderhoud/schoonhouden hiervan. Voor de maaltijden hebben bewoners de beschikking over een eigen voedingsbudget. Er is een gemeenschappelijke huiskamer die op vastgestelde tijden met andere bewoners kan worden gedeeld.

De begeleiding

Een team van medewerkers (verpleegkundigen, casemanagers en woonbegeleiders) biedt bewoners ondersteuning bij het wonen en de dagelijkse gang van zaken. De begeleiding is gericht op het behoud van zelfstandigheid, op herstel of het voorkomen van achteruitgang.

Begeleidingsplan

Om de begeleiding goed vorm te geven wordt samen met elke bewoner een begeleidingsplan opgesteld. Het begeleidingsplan zal door de hoofdbehandelaar opgesteld worden in samenspraak met de bewoner.

In het begeleidingsplan worden persoonlijke leerpunten en/of doelen geformuleerd. De belangrijkste basis voor het begeleidingsplan is de samenwerking tussen de bewoner en zijn/haar casemanager/ woonbegeleider. Hierbij wordt uitgegaan van wensen en mogelijkheden van de bewoner.

Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn onder meer werk, dagbesteding, financiën, training van huishoudelijke vaardigheden, zelfzorg, sociale contacten, medicatie en signalering van mogelijke terugval of achteruitgang.


>>Terug naar overzicht woonvoorzieningen