Hoe ziet onze hulp er uit?

Hoe de behandeling eruitziet, hangt af van welke klachten u heeft, hoe ernstige deze zijn en van uw persoonlijke situatie.

Als u een posttraumatische stress-stoornis of dissociatieve stoornis heeft, dan komt u meestal wekelijks langs voor gesprekken met een hulpverlener. Die gesprekken helpen u om uw klachten te begrijpen en beter om te gaan met wat u voelt en wat u denkt. U leert met minder spanning terug te kijken op wat er is gebeurd. Naast gesprekken, kunt u ook aan de slag met creativiteit en beweging.

We kijken ook met u naar de toekomst, als het gaat om uw werk of studie, uw familie en vrienden en vrijetijdsbesteding. Wanneer u ermee instemt kan het soms nuttig zijn om medicijnen te gebruiken die u ondersteunen bij uw klachten.

Door een ernstige posttraumatische stress-stoornis kan het zijn dat u op meerdere levensgebieden vastloopt en u de grip op uw leven verliest. U kunt dan in aanmerking komen voor behandeling in onze traumaverwerkingskliniek. Het is belangrijk dat u gemotiveerd bent om drie maanden een behandeling te volgen. Door de week bent u opgenomen in onze kliniek waar u een intensief programma volgt. De spil van de

behandeling bestaat uit individuele gesprekken met een vaste hulpverlener waarin u werkt aan de verwerking van uw trauma. Daarnaast volgt u met elkaar een groepsprogramma.

Familie en vrienden zijn belangrijk

Een traumastoornis is niet alleen voor u heel vervelend en lastig. Vaak weten de mensen in uw omgeving niet goed hoe ze het beste met u kunnen omgaan. Het kan zijn dat u snel boos bent, last hebt van nachtmerries of soms geestelijk afwezig bent. We hebben daarom veel aandacht voor de mensen die voor u belangrijk zijn. Indien mogelijk en wenselijk willen we met hen samenwerken tijdens de behandeling, uiteraard in overleg met u.

Hoe lang duurt onze hulp?

Hoe lang u bij ons in behandeling bent, hangt af van de ernst van uw klachten. Het kan zijn dat u een of meerdere keren per week bij ons komt voor gesprekken en therapie. Een behandeling duurt enkele maanden of langer. De behandeling in de traumaverwerkingskliniek duurt altijd drie maanden. Na uw opname, krijgt u soms nog onder bepaalde voorwaarden een vervolgbehandeling. Hiervoor komt u op regelmatige basis bij ons langs voor gesprekken en therapie.

In de regio

Bij GGZ Friesland bieden we herstelondersteunende zorg in de regio's Dokkum, Drachten, Franeker, Heerenveen en Leeuwarden. Zo kunt u sneller, zo dicht mogelijk bij uw eigen omgeving door de juiste behandelaar gezien worden en krijgt u de behandeling die u nodig heeft. De medewerkers in onze teams zijn getraind om verschillende psychische problemen te behandelen. Op die manier hoeft u tijdens uw behandeling niet te wisselen van team en van regio, ook als er sprake is meerdere psychische problemen.

Meer weten?

Direct hulp nodig?