Hoe ziet onze hulp er uit?

Welke hulp en ondersteuning u krijgt, hangt af van uw situatie. Meestal komen mensen bij ons terecht met klachten als somberheid, boosheid, angst, zelfbeschadiging of dwangmatig handelen. Het is in veel gevallen nog niet duidelijk of er sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. We beginnen daarom met in kaart brengen welke klachten u heeft en wat er precies aan de hand is. We bekijken ook welke hulp en ondersteuning u nodig heeft. Het kan zijn dat u bij ons op de juiste plek bent of dat we u doorverwijzen naar een andere afdeling.

Onze hulp en ondersteuning is er vooral op gericht om u nieuwe vaardigheden aan te leren, zodat u beter kunt omgaan met uw gevoelens en gedachten. U leert emoties herkennen en hoe het komt dat u zich zo voelt. We helpen u om inzicht te geven in uw vaste gedrag- en denkpatronen en helpen u om die te veranderen. U kunt regelmatig langskomen voor gesprekken en therapie, maar het kan ook zijn dat u drie of vier dagen per week langskomt voor groepsbijeenkomst. U bent dan overdag bij ons, maar slaapt gewoon thuis. Naast individuele gesprekken, bieden we ook groepsbijeenkomsten. Daar kunt u oefenen met nieuwe vaardigheden, ervaringen uitwisselen en elkaar helpen. Door creatief aan de slag te gaan, geeft u letterlijk en figuurlijk vorm aan uw emoties. Met beweging en ontspanningsoefeningen ervaart u hoe u beter kunt omgaan met spanning en vervelende gedachten. Soms krijgt u medicijnen voorgeschreven, maar alleen als u dat goed vindt en het nodig is.

Familie en vrienden zijn belangrijk

Wij vinden het belangrijk dat uw familie of vrienden nauw betrokken zijn bij uw behandeling. Ze zijn van harte welkom bij het eerste gesprek. Ze kunnen u steunen en aanvullende informatie geven. Zo krijgen we een goed beeld van uw klachten en situatie. U mag ook iemand meenemen naar uw behandelingen. Door de mensen die voor u belangrijk zijn mee te nemen, begrijpen ze beter wat er aan de hand is en hoe ze u kunnen ondersteunen als dat nodig is. Door uw persoonlijkheidsproblemen kan het zijn dat het contact met familie en vrienden niet goed meer is. Hiervoor volgt u ook therapie samen met bijvoorbeeld uw partner, kind, ouder of vriend.

Hoe lang duurt onze hulp

Hoe lang onze hulp duurt, hangt af van uw situatie en de behandeling die u krijgt. Het varieert van een aantal maanden tot ongeveer een jaar. In sommige gevallen heeft u nog nazorg nodig en duurt onze hulp wat langer.

In de regio

Bij GGZ Friesland bieden we herstelondersteunende zorg in de regio's Dokkum, Drachten, Franeker, Heerenveen en Leeuwarden. Zo kunt u sneller, zo dicht mogelijk bij uw eigen omgeving door de juiste behandelaar gezien worden en krijgt u de behandeling die u nodig heeft. De medewerkers in onze teams zijn getraind om verschillende psychische problemen te behandelen. Op die manier hoeft u tijdens uw behandeling niet te wisselen van team en van regio, ook als er sprake is meerdere psychische problemen.

Meer weten?

Direct hulp nodig?