GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Behandeling depressie

Geen mens is gelijk en ook elke depressie is weer anders. Vandaar dat GGZ Friesland een breed aanbod heeft dat aansluit bij elk individu. Uw behandelaar overlegt met u welke behandeling bij uw depressie past.

   

Onderdelen behandeling

GGZ Friesland werkt met zorgpaden. Voor u betekent dit dat u vanaf het begin van de behandeling precies weet hoe vaak u door wie op welke wijze wordt behandeld en wanneer u samen met uw behandelaar de behandeling evalueert.

Na het vaststellen van de diagnose bespreekt u met uw behandelaar welke behandeling het beste bij u past. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen:

We behandelen uw klachten door middel van gesprekken (individueel of in groepsverband), medicatie (farmacotherapie) en/of opdrachten. Daarnaast geven we u inzicht in uw klachten en de achtergronden daarvan. U leert omgaan met de gevolgen van uw klachten en de factoren die uw problemen kunnen beïnvloeden. Verder verlenen we u de noodzakelijke hulp om zo goed mogelijk (thuis) te kunnen functioneren. Ook contact met lotgenoten kan bijdragen aan het herstel. Als thuis wonen door uw klachten even niet meer kan, kunt u bij ons terecht voor opname.

Winterdepressie
Voor een winterdepressie wordt vaak lichttherapie toegepast. U wordt hierbij blootgesteld aan wit licht met een sterke intensiteit. Het witte licht van deze speciale lamp is zo ingesteld dat het uw tekort aan daglicht aanvult en uw dag- en nachtritme herstelt. Als lichttherapie meteen in het begin van de winterdepressie wordt toegediend, kan het een terugval tijdens de rest van het seizoen voorkomen.

Mindfulnesscursus
Het doel van deze cursus is te voorkomen dat u terugvalt in een depressie. U wordt zich meer bewust van uw emoties, gedachten en gedrag. U richt uw aandacht op het hier-en-nu zonder oordeel. Er worden oefeningen gedaan die nabesproken worden. U krijgt cd's mee met oefeningen voor thuis.

Aanmelden

Wanneer u zich wilt aanmelden voor hulp heeft u altijd een verwijzing nodig. Dit kan in overleg met uw huisarts, bedrijfsarts of specialist. Nadat GGZ Friesland de aanmelding heeft ontvangen, wordt binnen twee werkdagen contact met u opgenomen voor het inplannen van een intakegesprek. Tijdens dit intakegespek worden uw klachten besproken. In een adviesgesprek leggen wij vervolgens een behandelvoorstel aan u voor.