GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Behandeling autisme

De diagnose ‘Autisme' wordt niet van de een op andere dag gesteld. Een psychiater of psycholoog voert gesprekken met u en doet diverse testen. De diagnose heeft veel invloed op iemand zijn leven. De ene keer heeft u er meer last van, een andere keer weer wat minder. Leven met autisme vraagt ook de nodige aanpassingen van uw omgeving. Vaak is autisme niet aan de persoon te zien. Maar er gebeurt veel in het hoofd van iemand met deze stoornis. Als naaste is het belangrijk begrip te hebben.

Afhankelijk van de kenmerken die gevonden worden, wordt vastgesteld of er sprake is van klassiek autisme, het syndroom van Asperger of PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified).

Waar bestaat de behandeling uit?

Tijdens de behandeling wordt uitgebreid aandacht besteed aan psycho-educatie. Hierbij wordt uitleg gegeven over de diagnose, over zowel de beperkingen als de talenten die dit met zich meebrengt. We doen dit bij voorkeur in groepsverband, zodat er ook gelegenheid is voor uitwisseling van ervaringen. We bespreken de gevolgen van de diagnose in diverse fasen van het leven. Vervolgens wordt gekeken of er behoefte is aan individuele coaching, partnerrelatie-therapie (Rel-ASS) of cognitieve therapie om uw zelfvertrouwen te vergroten. Tevens kan medicatie een onderdeel van de behandeling zijn.