Hoe ziet onze hulp er uit?

Voor iedereen die bij ons komt voor behandeling, maken we een persoonlijk herstelplan. Elke behandeling begint met een eerste gesprek. Daarin bespreken we samen wat er aan de hand is en welke klachten u heeft. Het kan zijn dat al bekend is dat u ASS heeft. Als dat niet het geval is, dan beginnen we eerst met een onderzoek.

De behandeling start met uitleg over wat ASS is. Die uitleg geven we soms individueel, maar dat kan ook in een groep. In een groep kunt u ervaringen uitwisselen en elkaar ook tips geven. Hoe u behandeling eruitziet, hangt af van welke klachten u heeft en op welk gebied. We geven coaching, maar u heeft ook gesprekken waarin we u leren hoe u beter met ASS kunt omgaan. Het kan zijn dat u problemen heeft in uw relatie. U kunt dan therapie volgen met uw partner, soms samen met andere echtparen. Door therapie, maar bijvoorbeeld ook door sport en beweging leert u omgaan met uw emoties, gevoelens en angsten. Vaak is er sprake van ingesloten patronen in hoe u denkt en doet. Hierdoor kunt u zich angstig of somber voelen. Met gesprekken helpen we u om daarin verandering te brengen, zodat u zich prettiger voelt. In sommige gevallen krijgt u medicijnen, maar alleen als het echt nodig is en u het wilt.

Het kan ook zijn dat er sprake is van een andere psychiatrische stoornis, maar dat de behandeling niet goed slaagt omdat u ASS heeft. Andere onderdelen van GGZ Friesland kunnen ons dan om advies vragen.

Familie en vrienden zijn belangrijk

We vinden het belangrijk dat uw familie of vrienden nauw betrokken zijn bij uw behandeling. Ze zijn van harte welkom bij het eerste gesprek. Ze kunnen u steunen en aanvullende informatie geven. Zo krijgen we een goed beeld van uw klachten en situatie. U mag ook iemand meenemen naar uw behandelingen. Soms volgt u samen met uw partner therapie. We geven daarnaast speciaal uitleg aan familie en vrienden over wat een Autisme Spectrum Stoornis is en hoe zij daar rekening mee kunnen houden. Door met uw familie en vrienden samen te werken bij uw behandeling, leren jullie elkaar beter te begrijpen.

Hoe lang duurt onze hulp?

De behandeling op de polikliniek ontwikkelingsstoornissen duurt zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. Elke patiënt krijgt een eigen persoonlijk herstelplan, met daarin verschillende vormen van behandeling en therapie. Als niet duidelijk is of er sprake is van ASS, dan duurt de behandeling vanzelfsprekend langer dan als de diagnose al is gesteld.

In de regio

Bij GGZ Friesland bieden we herstelondersteunende zorg in de regio's Dokkum, Drachten, Franeker, Heerenveen en Leeuwarden. Zo kunt u sneller, zo dicht mogelijk bij uw eigen omgeving door de juiste behandelaar gezien worden en krijgt u de behandeling die u nodig heeft. De medewerkers in onze teams zijn getraind om verschillende psychische problemen te behandelen. Op die manier hoeft u tijdens uw behandeling niet te wisselen van team en van regio, ook als er sprake is meerdere psychische problemen.

Meer weten?

Direct hulp nodig?