Hoe ziet onze hulp er uit?

Binnen onze dagbehandeling hebben we twee groepen met elk maximaal acht deelnemers. Voor beide geldt dat u een aantal dagen per week naar onze dagbehandeling komt voor verschillende soorten therapie en behandeling. ’s Avonds en in de weekenden bent u gewoon thuis. Heeft u ernstige angstklachten, dan komt u vier dagen per week bij ons langs. Is er sprake van ernstige depressieve klachten, dan bent u vijf dagen per week bij ons op de dagbehandeling.

Beide groepen hebben elk een eigen weekprogramma. In gesprekken met een hulpverlener, praat u over uw gevoelens en emoties. U leert meer over wat er aan de hand is en hoe u beter kunt omgaan met wat u denkt en voelt. In geval van angstklachten laten we u inzien dat uw angst niet nodig is en hoe u omgaat met situaties die u nu beangstigen. Er zijn ook gesprekken in groepsvorm. Daar deelt u ervaringen en kunnen jullie elkaar helpen. Het kan zijn dat we medicatie voorschrijven, maar alleen als het echt nodig is en u dat wilt. Bij angstklachten bouwen we vaak juist het gebruik van rustgevende medicatie af.

De dagbehandeling bestaat voor een groot deel uit therapie in de vorm van muziek, creativiteit en beweging. Muziek geeft u de mogelijkheid om emoties en gevoelens te uiten en los te laten. Bij creatieve therapie gaat u aan de slag met papier, potloden, verf of klei. Door iets te maken, geeft u vorm aan uw gedachten en gevoelens. U maakt keuzes en ontdekt hoe die uitpakken. Met beweging en ontspanning, leert u meer in het hier en nu te zijn. Het is ook een manier om angst en depressieve gevoelens in uw lijf te voelen en deze los te laten. Daarnaast volgt u therapie samen met familie en vrienden.

Familie en vrienden zijn belangrijk

We vinden het belangrijk dat u een familielid of vriend meeneemt naar het eerste gesprek. Hij of zij kan steun bieden en aanvullende informatie geven. Zo krijgen wij een goed beeld van uw klachten en situatie. Ook bij evaluatiegesprekken, waarin we bespreken hoe de behandeling gaat, zijn familie of vrienden van harte welkom. Als onderdeel van de behandeling volgt u therapie met bijvoorbeeld uw partner, gezin of andere familieleden. Door samen therapie te volgen, leert u elkaar beter begrijpen en weten de mensen in uw omgeving beter hoe ze met angst- of depressieklachten om kunnen gaan.

Hoe lang duurt onze hulp?

De behandeling duurt maximaal 28 weken. We starten met een observatieperiode van vier weken. We bekijken dan wat er precies aan de hand is en hoe we kunnen helpen. Daarna volgen drie behandelperiodes van elk acht weken. Na elke behandelperiode, kijken we hoe de behandeling gaat. Het kan zijn dat u al eerder kunt stoppen met de behandeling, omdat u geen klachten meer heeft. Soms blijkt dat er sprake is van andere problematiek, die de behandeling van uw angst- of depressieklachten in de weg staat. Dan stopt u eerder met de behandeling en verwijzen we u door naar een ander geschikte plek.

Meer weten?

Direct hulp nodig?